Laser tag, oyuncuların üzerilerinde taşıdıkları kızılötesi alıcı – verici düzenekler yardımı ile farklı senaryo ve görevlerde başarılı olabilmek için mücadele ederken birbirlerini eleyerek puan kazanmaya çalıştıkları bir spor dalıdır.
Laser tag kullanılan ekipmanların özelliklerine göre açık ya da kapalı alanlarda, her yaş grubu tarafından karma olarak yapılabilir. Bu sayede benzer spor dallarında olduğu gibi üst düzey bir sosyalleşme ve kişisel gelişim yöntemi olarak kullanılmaktadır. Son yıllarda özellikle hem oyuncularda hem de organizasyonun yapıldığı alanda kalıcı bir değişiklik oluşturmadığından ve aktiviteden sonra ekstra bir toparlama ya da temizlik gerektirmediğinden yapılan organizasyonların bir parçası olarak da oldukça ilgi görmektedir.
Birkaç Laser tag sınıflandırılması vardır (mekana göre, laser ışığın türüne göre, senaryolarda ek donanımın kullanımına göre). Genel olarak böyle sınıflandırılır:
– kapalı alan içinde (ındoor laser tag) – kapalı bir alanda geçen, genellikle labirent içinde;
– açık alanda (outdoor laser tag) – açık havada geçen;
– karışık (universal laser tag) – hem açık alanda hem de kapalı alanda kullanılabilen ve uygun oyun ekipmanları kullanarak oynanır;
– askeri (laser combat simulator) – askeri birliklerin taktik savaş taklidi.